Servo motorlar, yüksek doğrulukta pozisyon, hız veya ivme kontrolü yapmak için kullanılan döner eyleyicilerdir. Servo motorlar uygun bir motorun, bir geribesleme sensörü ile birleştirilerek çalışması ile oluşurlar. Bu motorların aynı zamanda nispeten daha komplike bir sürücüleri bulunur. Servo motorlar aslında değişik bir motor tipi değildir. Servo motor ile kastedilen genellikle pozisyon kontrolü amacıyla kurulan bir kapalı çevrim kontrol sistemidir. Bu sisteme servo mekanizması da denilebilir. Servo motorlar robotik, CNC makineleri ve otomasyon sistemlerinde sıklıkla kullanılır.
Servo mekanizmalarında kullanılan motorlar genellikle fırçalı DC motorlardır. Sensör olarak basit uygulamalarda potansiyometreler kullanılmaktadır. Biraz daha gelişmiş uygulamalarda sabit ya da sayım yapan enkoderler kullanılır. Potansiyometre ya da enkoderden gelen pozisyon verisi ile istenen pozisyon arasındaki fark kontrol sistemi tarafından işlenerek motor istenen yöne doğru belirli bir hızla sürülür. Servo mekanizmalarında kullanılan kontrol yöntemi de önemlidir. Basit servo motorlarda basit bir on-off kontrol mekanizması bulunsa da genellikle PID kontrol uygulanır.
Genellikle ikisi de pozisyon kontrol sistemlerinde kullanıldığından servo motorlarla step motorlar sürekli karşılaştırılırlar. Servo motorlar enerji verimliliği ve pozisyon doğruluğu açısından step motorlara oranla daha yüksek performansa sahiptirler. Servo motorlar istenen pozisyonla anlık pozisyonu arasında bir fark olduğu zaman çalışırlar ve sonrasında çalışmayı bırakıp minimum enerji harcarlar. Step motorlarda ise durum farklıdır. Çünkü step motorlar şaft pozisyonunu sabit tutmak için de sürekli olarak enerji harcamak zorundadırlar. Bu durumda sürekli olarak step motorun aynı bobini aktif olacağından bu motorlarda ısınma problemi sık yaşanır.