Intel Galileo Gen2 Kontrol Kartı

0 yorum  (0/5 ) 0 yorum  •  Yorum Yap
Ürün Kodu: 81995
Stok Durumu: TÜKENDİ Views: 5733
$56.49
Miktar:

Intel Galileo Gen2 Kontrol Kartı hakkında

Arduino Intel Galileo

Intel Galileo kartı, Intel® teknolojisiyle üretilmiş Arduino uyumlu geliştirme kartları ailesinin ilk üyesidir.  Intel tasarımcıları Intel Galileo kartını özellikle öğrencileri, eğitmenleri, ve kendi başına proje geliştiren ve elektronik ile hobi olarak ilgilenen geliştirmecileri düşünerek tasarlamışlardır. Diğer yandan bir çok profesyonel geliştirici de Intel Galileo kartı üzerinde çalışmalarını sürdürebilmektedir. Kart üzerinde Intel Pentium® işlemci sınıfından, Intel Quark™ SoC X1000 kodlu 32 bitlik bir işlemci (datasheet) bulunmaktadır. İşlemci sahip olduğı I/O yetenekleri ve çevresel donanımlarıyla çok çeşitli uygulamalar için bir prototip geliştirme alanı sağlamaktadır. Arduino ile yazılım, donanım ve pin uyumlu olarak tasarlanan Arduino Intel Galileo kartı pin yerleşimi olarak Arduino UNO kartını temel almaktadır ve UNO ile uyumlu tüm 'shiled'lar ile de pin uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Intel Galileo 3.3 VDC ile çalışır ve IO pinlerinde 3.3 VDC, logic level HIGH olarak mevcuttur. Fakat kart üzerinde IO pinlerinde sinyal düzeyini 5 VDC olarak ayarlanmasına imkan sağlayan bir jumper mevcuttur. Bu şekilde Arduino 'Shiled'ların enerjilenmesi sağlanmış olur. Jumper bağantısı değiştirilerek IO pinlerindeki sinyal seviyesi tekrar 5 VDC'den 3.3 VDC'ye ayarlanabilir. 

Intel Galileo Arduino IDE ile de uyumludur. Böylece programlama ve kullanım kolaylığı sağlanmıştır. Daha da önemlisi Intel Galileo​ PC endüstrsinde standart hale gelmiş bazı I/O portlarına sahiptir ve bu şekilde Arduino shiled ekosisteminin sınırlarının ötesine geçilmiştir. Mini PCI-Express Slotu 100Mb Ethernet Portu, Micro-SD slotu, RS-232 seri portu, USB host ve client portları ve 8 MByte NOR Flash erişimi standart olarak kart üzerinde gelir.  Intel Galileo yapısı hakkında daha fazla ayrıntı için aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz:

Arduino Intel Galileo kartında hedeflenmiş olan Arduino boardlarında görülen donanım esnekliğini Linux yazılımlarının esnekliği ve fonksiyonelliği ile birleştirmektir. Arduino UNO, Leonardo ve diğer kartlarda geliştirilmiş sketch'ler Galileo ile de çalışır. Galileo ile SD, Ethernet, WiFi, Wire, SPI, EEPROM gibi popüler Arduino kütüphanelerine ulaşabildiğiniz gibi system() fonksiyonu çağrıları ile kartın Linux işletim sisteminden yeterince yararlanabilirsiniz. Kart üzerindeki Linux işletim sistemi ile  Python, Node.js, SSH, Telnet, gibi uygulamaları çalıştırabilirsiniz.

Giriş-Çıkış Pinleri (I/O)

Kart ile çalışmaya başlamak için 5 VDC AC-DC adaptörü karta takın. Daha sonra bilgisyarınızı micro-USB kablo ile Intel Galileo kartına bağlayın. Bu bağlantılara göre kullanılabilecek pin ve port bağlantıları aşağıdaki gibidir:

I2C (TWI) bus: Arduino IDE içerisinde Wire kütüphanesini ve pin bağlantısı olarak da SDA (A4), SCL (A5) pinlerini kullanır.

SPI: Arduino UNO uyumlu 'shied'ları desteklemek için 4 MHz frekansında çalışmaya ayarlanmıştır. Fakat bu hız 25 MHz'e de ayarlanabilir. 

Digital IO pinleri: Intel Galileo kartında dijital IO sayısı 14'tür. Her bir pin; pinMode(), digitalWrite() ve digitalRead() fonksiyonları kullanılarak bağımsız olarak input veya output pini olarak ayarlanabilir. 3.3 VDC ve 5 VDC olarak çalışabilirler. Her bir pin için source akımı 10 mA sink akımı 25 mA'dir. Ayrıca tüm pinler için bağlantısı yapılmamış 5.6k 'dan 10k'ya değişen değerlerde pull-up dirençleri mevcuttur.

Analog girişler: 6 analog girişi mevcuttur. Bu girişler AD7298 kullanılarak sayısala çevrilir. A0'dan A5'e tüm analog girişler için çözünürlük 12 bittir. Varsayılan olarak 0-5 VDC arası ölçümleme yaparlar. 

UART: pin 0 ve pin 1 üzerinden çalışan seri hanerleşme portu UART'ın çalışma hızı programlanabilir.

ICSP: Arduino IDE SPI kütüphanesi ve 6 pinli ICSP header kullanılarak Arduino 'shiled'lara istenilen şekilde takılabilen bir port oluşturulmuştur.

VIN: Regüleli bir 5 VDC çıkışı veren adaptör kullanılmadığında Galileo kartına enerji VIN pini üzerinden sağlanır. Ayrıca power jack ile bağlantı yapmanız durumunda, VIN pinini giriş gerilimini izlemek için kullanabilirsiniz. VIN girişine bağlanan enerji kaynağının regüleli bir 5 VDC olmasına özellikler dikkat edilmelidir.

5 VDC output: 5 VDC çıkışı sağlanan bu pin üzerinden çekilebilecek maksimum akım 800 mA'dır.

3.3 VDC output: Kart üzerindeki regülatör tarafından üretilen çıkıştır. Bu pinden de çekilebilecek maksimum akım 800 mA'dır.

IOREF: Intel Galileo kartına bağlanan shiled için uygun bir çalışma voltajı ( 5 VDC veya 3.3 VDC ) için bir referans girişi oluşturur. Bir jumper ile 3.3 V veya 5 V olarak IOREF pini shiled ve Galileo kartı arasında adaptasyonu sağlar.

RESET butonu/pini: Galileo üzerinde çalışmakta olan sketch'i resetlemek için kullanılır. Aktif LOW olarak çalışır.

AREF: Intel Galileo kartında bu pin desteklenmemektedir. Yani analogReference() ve AREF pinini kullanılarak analog pinlere gelen sinyal üst sınırı değiştirilemez.

Intel İşlemci mimarisi ile Intel Galileo kartı üzerinde desteklenen bazı özellikler aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

  • 400 MHz 32 bit Intel® Pentium komut seti mimarisiyle uyumlu ve 16 Kbyte L1 cache'e sahip bir işlemci
    • tek çekirdek, sabit hız kolay programlanabilir.
    • 512 KByte SRAM
    • CPU uyku modu desteği
    • 3 Voltluk tümleşik bir RTC pili
  • 10/100 ethernet bağlantısı
  • Full PCI Express mini kard slotu
  • USB 2.0 Host konnektörü
  • USB programlama için USB Aygıt könnektörü
  • 10 pinli standart JTAG header
  • İşlemci Reboot butonu
  • Sketch reset butonu
  • Veri depolama özellikleri
    • 8 MByte SPI Flash depolama alanı mevuttur. Bu alanın 256K-512K'lık kısmı 'sketch'ler için ayrılmış olup geri kalan alan bootloader ( firmware) için ayrılmıştır.
    • Firmware tarafından aktif edilmiş 512 KByte gömünlü bir SRAM
    • Firmaware taraafından aktif edilmiş 256 MByte DRAM
    • Opsiyonel olarak sunulan mikro-SD kart ile  32 GByte depolama alanı
    • 11 kByte EEPROM
    • USB 2.0 uyumlu sürücülü aygıtlar kullanılarak USB portundan veri depolama 

 

Haberleşme 

İncelemiş olduğunuz bu kart bir bilgisayar veya farkılı bir Arduino kartı veyahut da diğer bir mikrodenetleyici kartı ile haberleşmek için çeşitli seçenekler sunmaktadır. Intel Galileo, UART TTL (3.3V- 5V) ile pin0 ve pin1 üzerinden veri alış verişine imkan sağlarken ikinci bir UART modülü 3.5mm'lik bir jack üzerinden RS-232 desteği sunarak karta bağlanmanızı sağlar. USB portları seri haberleşmeye imkan sağlayan diğer portlardır. Bu port bilgisayarınıdaki 'serial monitör' penceresinden veri takibi yapmanızı sağlar. Yine USB portu Intel Galileo kartı bilgisayara takıldığında bilgisayarın Intel Galileo kartının bir klavye veya bir mouse olarak tanımasını sağlar. USB host olarak adlandırılan ve USB portundan takılan cihazların kullanıcının hehangi bir yazılım yüklemesine gerek kalmadan takıldığı gibi kullanılabilmesi özelliği Intel Galileo kartında mevcuttur. Intel Galileo, Arduino'nun PCI Express slotu (Bluetooth, Wi-Fi gibi uygulamaların bağlanıp kullanılabilmesine olanak tanıyan bir bağlantı portu) sağlayan ilk geliştirme kartıdır. Kart üzerinde mevcut mini PCI (mPCIe) slot, full-size ve half-size mPCIe modüllerin karta takılabilmesini sağlar. Ayrıca kart için ikinci bir USB-host özellği de kazandırılmış olur. Daha fazla ayrıntı Intel Galileosayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bir ethernet RJ45 konnektörü ile kablolu ağlara bağlanabilirsiniz. Bağlantı esnasında MAC adres ve IP adres gereksenimlerini sağlamalısınız. Kart üzerinde yerleşik Ethernet arayüzü desteği sayesinde diğer Arduino 'shiled'larda olduğu gibi SPI arayüzü kullanımına gerek duyulmaz. Kart üzerinde bulunan micro-SD kart okuyucuya SD kütüphanesi yoluyla oluşablirsiniz. İşlemci ile kart okuyucu arasında SD kart denetleyicisi ile sağlanır ve diğer Arduino boardlarda olduğu gibi SPI kütüphanesinin kullanılmasına gerek kalmaz 

Ayrıca Intel Galileo  mikrodenetleyicisi TWI (I2C) haberleşmeyi de sesteklemektedir.  Wire kütüphanesi TWI haberleşme için kullanılabilir. SPI haberleşme için SPI kütüphanesi incelenebilir.

Yukarıdaki resimde Intel Galileo'nun çalışmasını düzenleyen 3 adet jumperın konumları gösterilmiştir. Bunlardan IOREF jumperı karta takılan 'shiled'ın çalışma voltajına göre Intel Galileo' nun uygun çıkış üretmesini sağlar. Jumper 5 V konumuna getirildiğinde shiled için 5 VDC çıkış veilirken IOREF pininde 5 VDC mevcuttur. Jumper 3.3 V konumuna getirildiğinde shiled için 3.3 VDC çıkış veilirken IOREF pininde 5 VDC mevcuttur.  Çıkış voltajı jumper ile yanlış ayarlanırsa bu durum kartın veya 'shiled'ın zarar görmesine neden olabilir. I2C Adres Jumperı:Dışarıdan I2C haberleşen harici bir modülün bağlanması durumunda, tümleşik IO Expander ile  EEPROM I2C slave adreslerinin, bu modül ile çakışmaması için değiştirilmesini sağlar. VIN jumper'ı: Bağlı 'shiled'lara kart üzerinde 5 VDC besleme gerlimi verilmesini sağlar. Shield için gerekli gerilim 5 VDC'den büyükse jumper bağlantısı kesilmelidir. Bu şekilde Intel Galileo ile üzerinde bulunan 5 V regülatör ile shield bağlantısı kesilmiş olur.

 

Programlama

Arduino Intel GalileoArduino yazılımları kullanılarak programlanabilir. Gerekli programları kurduktan sonra 'Arduino Intel Galileo' seçeneğini Tools>Boards menüsünden seçin. Kartınızı USB Client portuna (ethernet portuna yakın olana) takın.  Arduino IDE'de 'upload' butonuna bastığınızda programınız (sketch) otomatik olarak karta yüklenecek (bu sırada  kartınız resetlenecek ve bootloader başlatılacaktır) ve sketch çalışmaya başlayacaktır.  Intel Galileo kartı enerjilendiğinde olabilecek iki seneryo vardır.

  • Eğer bir sketch işlemcide yüklü ise, sketch çalıştırılır.
  • Eğer herhangi bir sketch işlemcide yüklü değil ise, board bilgisayardan gelecek 'upload' komutu için beklemede kalır.

Bir sketch çalışırken başka bir sketch yüklemek istediğinizde RESET butonuna basmanızgerekmez. Arduino IDE de 'upload' butonuna bastığınızda mikrodenetleyici (işlemci) bootloader moduna geçecek, eski sketch durdurulacak yenisi yüklenecek ve çalıştırılacaktır. Herhangi bir sketch çalışırken RESET butonuna basılması durumunda çalışmakta olan sketch ve bağlı shiled modülleri resetlenir.  

 

Özet

  • Microcontroller: Intel Quark SoC X1000 @ 400 Mhz
  • Önbellek: 16 Kbyte L1
  • Çalışma Gerilimi: 5 VDC - 3.3 VDC
  • Dijital I/O Pin Sayısı: 14
  • PWM Dijital I/O Pin Sayısı: 6
  • Analog Giriş Pin Sayısı: 6 (12 bit)
  • I/O Pin Başına DC Akım: 10 mA (source) , 25 mA (sink)
  • RAM: 256  MB DDR3
  • SRAM: 512 KByte
  • Flash Hafıza (Bootloader İçin): 0.5 KB
  • SRAM: 2 KB
  • EEPROM: 1 KB
  • Flash alanı: 8 MByte
  • SD kart kapasite: 32 Gbyte
  • Haberleşme desteği: UART (2), I2C, SPI, USB, Ethernet
  • Uzunluk: 123.8 mm
  • Genişlik: 72 mm

Dökümantasyon ve Görseller

Bu ürün için daha önce yorum yapılmadı.
Yorum Yap Adınız:


Yorumunuz:Not: HTML'ye dönüştürülmez!

Oylama: Kötü           İyi

Doğrulama kodunu giriniz: