Yüzen Robotlar – Balık Robotlar

Yüzen robotlar değişik tiplerde bulunabilirler. Bu kısımda bu robotlardan bazılarını inceledik.

PacX Wave Glider

Aynı zamanda Papa Mau olarak da bilinen bu yüzen robot, San Fransisco ve Queensland, Avustralya arasındaki yaklaşık 16600 kilometrelik mesafeyi 1 yılda yüzerek en uzun mesafe kat eden otonom araç olma unvanını kazanmıştır.

Robotu geliştiren Amerika merkezli Liquid Robotics, Papa Mau’yu kullanarak mesafe ve süre açısından emsalsiz olarak değerlendirilen yüksek kaliteli okyanus verileri topladı. Bu sayede bilim insanlarının Pasifik okyanusunun ve ekosisteminin durumu hakkında değişik araştırmalar yapabilme şansları oldu.

Seyahati sırasında yüzen robot, şiddetli fırtınalara maruz kaldı, köpekbalıklarından kurtulmaya çalıştı ve Büyük Bariyer Kayalığı’nı aşarak geçen hafta son durağı olan Queensland’e ulaştı.

PacX iki önemli bölümden oluşmakta

  • Robotun kararlılığını sağlamaya yarayan sörf tahtasına benzeyen tepe kısmı,
  • Bir omurga ve pek çok yüzgeçten oluşan taban kısmı

PacX dalga enerjisini, ileri yönde itmeye çevirmek amacıyla tasarlandığı için robotun yakıt tüketimi bulunmamaktadır.

Liquid Robotics yüzen robotlar konusundaki çalışmalarını hala denizde olan üç robotu ile devam ettirmekte. Robotlardan biri Avustralya yolundayken, diğer ikisi de Japonya yolunda ilerlemekte.

Festo Fish

Festo fish yüzen robotlar arasında en dikkat çekici olan robotlardan biri. Radyo frekanslarıyla kontrol edilen robot, Festo standında tanklar arasında yüzüyor, gelip geçenlere köpükler çıkartıyor ve Festo’nun Sıvı Kaslar (Fluidic Muscles) sisteminin tanıtımını yapıyor. Robot denizaltı gözetimi, izlemesi ve robotik görevler konusunda oldukça yeterli gözüküyor. Festo Fish tasarımı Biyomimetik alanındaki araştırmaları da olumlu etkileyecek ve denizaltı araç tasarımlarında büyük ilerlemelere yol açacak gibi gözüküyor.

Yüzen Swumanoid’ Robot

Japon araştırmacılar atletlerin daha hızlı yüzebilmelerine ya da en azından daha hafif yüzme giysileri giyebilmelerine olanak sağlayabilecek insan benzeri bir yüzen robot geliştirmekteler. Robotun en önemli yararlarından biri ise araştırmacılara yüzme sırasında yüzücünün eli ile yaratılan itiş kuvveti hakkında bir fikir sunacak olması. Bu itiş kuvvetini ölçmek gerçek bir yüzücü üzerinde neredeyse imkansız olduğundan robotun sunduğu oldukça faydalı olarak değerlendirilebilir.

Robotun modellenmesinde rekabetçi bir yüzücüden örnek alınmış. Robot yüzücünün yarım ölçeğinde üretilmiş. Su geçirmez motorlar sayesinde yüzüş hareketleri sağlanıyor. Swumanoid’ şu an serbest yüzmede 100m rekor sahibi Brezilyalı Cesar Cielo’nun üçte biri hızında yüzebiliyor. Araştırma ekibinden Nakashima robotun spor araştırmaları için faydalı olabileceğini, aynı zamanda bir cankurtaran robotu olarak kullanılabileceğini söylüyor.