Mikrodenetleyici Nedir ? 51059
Zeka eklemek istediğinizde mikrodenetleyici kullanırsınız…
Bir mikrodenetleyici (genellikle µC, uC ya da MCU olarak kısaltılır) bir işleyici çekirdek, hafıza ve programlanabilir giriş çıkış çevreselleri bulunan basit bir entegre devre içindeki küçük bilgisayardır. Genellikle küçük miktarlardaki RAM gibi NOR Flash ya da OTP ROM şeklinde program hafızası da genellikle çip üzerinde bulunmaktadır. Mikrodenetleyiciler, kişisel bilgisayarlarda kullanılmak için tasarlanan mikroişlemcilerin aksine, gömülü sistemlerde kullanılmak için tasarlanmışlardır.
Mikrodenetleyiciler otomobil motor kontrol sistemleri, implant edilebilen tıbbi araçlar, uzaktan kumandalar, ofis makineleri, güç araçları, robotlar ve diğer gömülü sistemler gibi otomatik kontrol edilen ürünlerde kullanılırlar. Ayrı bir mikroişlemci, hafıza ve giriş çıkış araçları kullanan tasarımlara göre, boyutu ve maliyeti düşüren mikrodenetleyiciler daha fazla cihazı ve süreci dijital olarak kontrol etmeyi daha ekonomik hale getirmiştir.
Bazı mikrodenetleyiciler düşük güç sarfiyatı için (tek haneli miliwatt hatta mikrowatt seviyeleri) 4-bit kelimeler kullanıp 4kHz gibi düşük saat hızlarında çalışırlar. Genellikle fonksiyonelliklerini bir butona basılması ya da farklı bir kesme (interrupt) gibi olayları beklerken de sürdürme yetenekleri vardır. Uyku modunda güç sarfiyatları nanowattlar düzeyindedir, bu sebeple uzun ömürlü batarya uygulamalarına çok uygundurlar. Diğer mikrodenetleyiciler dijital sinyal işleyici (DSP – digital signal processor) gibi davranmak zorunda oldukları yüksek performans isteyen uygulamalarda da yüksek saat hızlarında ve güç sarfiyatında çalışabilirler.
Mikrodenetleyiciler vs Bilgisayarlar
Mikrodenetleyici nedir? Mikrodenetleyici bir bilgisayardır. Bütün bilgisayarların –ister kişisel bilgisayarlar, ister büyük ana bilgisayarlar ister mikrodenetleyiciler- bazı ortak özellikleri vardır.
- Bütün bilgisayarların programları çalıştıran bir CPU’ları bulunur.
- Bilgisayarın içine “değişken”leri kaydedebileceği RAM’leri vardır
- Bilgisayarın insanlarla konuşabilmesi için giriş/çıkış araçları vardır. (Masaüstü bilgisayarınızda klavye ve fare giriş cihazlarıdır. Monitör ve yazıcı çıkış araçlarıdır. Hard disk ise hem çıkış hem giriş aracıdır.)
Kullandığınız masaüstü bilgisayarlar, binlerce farklı programdan herhangi birini çalıştırabilen bir “genel amaçlı bilgisayar”dır. Mikrodenetleyiciler ise “özel amaçlı bilgisayar”lardır. Mikrodenetleyiciler tek bir işi çok iyi yapan bilgisayarlardır.
Eğer bir bilgisayar aşağıdaki karakteristiklerden çoğuna sahipse ona “mikrodenetleyici” diyebilirsiniz.
- Mikrodenetleyiciler başka bir cihazın içerisinde gömülüdürler (Genellikle bir tüketim ürününün). Bu nedenle mikrodenetleyicilerin bir diğer ismi de” gömülü denetleyicidir”.
- Mikrodenetleyiciler tek bir göreve adanmıştır ve tek bir program çalıştırırlar.
- Program genellikle ROMlarda saklanır ve çoğunlukla değişmez.
- Mikrodenetleyicilerin güç sarfiyatları genellikle düşüktür.
- Mikrodenetleyicilerin genellikle küçük adanmış gir giriş aracı olur ve ara sıra LED ya da LCD display çıkışı olabilir.
- Mikrodenetleyiciler kontrol ettikleri cihazdan giriş alır ve çıkış sinyalleri göndererek kontrol eder. Örneğin mikrodalga fırında mikrodenetleyici tuşlardan giriş alır, bu bilgiyi çıkışı olan LCD ekranda gösterir ve mikrodalga jeneratörünü açıp kapayan bir röleyi kontrol eder.
- Mikrodenetleyiciler genelde küçük ve düşük maliyetlidir. Mikrodenetleyici elemanları mümkün olduğunca küçük ve düşük maliyetli elemanlardan seçilir.
Kaynaklar
Youtube Video – http://www.youtube.com/watch?v=CmvUY4S0UbI
http://en.wikipedia.org/wiki/Microcontroller
http://electronics.howstuffworks.com/microcontroller1.htm
http://www.mikroe.com/chapters/view/64/chapter-1-introduction-to-microcontrollers/
http://embeddedsystem.co.in/?cat=1
http://www.avr-tutorials.com/general/microcontrollers-basics